REGISTRACE PRO ZDRAVOTNICKÉ SUBJEKTY
Jak odstranit kuří oko?
  • 02.03. 2022
  • Kategorie: Články
  • Autor: Lukáš

Kuří oka mohou být bolestivá a nevzhledná, ale není třeba se jich obávat, ve většině případů je lze snadno odstranit. Vysvětlíme si, co je způsobuje, a jednoduché kroky, jak jim předejít. Podíváme se také na to, jak je nejlépe odstranit a jak zabránit jejich budoucímu vzniku. 

Co způsobuje kuří oka na chodidlech?

Jak vzniká kuří oko

Kůže se skládá z několika vrstev. Nejsvrchnější vrstva, epidermis, působí jako ochranná bariéra pro hlubší a citlivější vrstvy pokožky. Pokud je kůže na našich chodidlech vystavena trvalému tlaku a tření (např. od špatně padnoucí obuvi), reaguje ztluštěním epidermis, což má za následek zrohovatění kůže. Pokud tlak přetrvává, zejména na určitém místě, může se ze zrohovatělé kůže vytvořit kuří oko. Kuří oka mají tvrdé jádro, které zasahuje do hlubších, citlivých struktur pokožky a při stlačení bolí. Nejbolestivější forma kuřího oka je typ, kdy se kuří oko proplete s nervy kůže. Kuří oka jsou nejběžnější na vnější straně prstů nebo na straně vbočeného hřbetu – v oblastech, které se nejvíce odírají od bot, ale mohou se objevit i na chodidlech nohou. Když se objeví mezi prsty na nohou, kde je kůže vlhká potem nebo nedostatečným vysušením, jsou známá jako „měkká kuří oka“.

Prevence před kuřími oky

Prevence před kuřím okem

Prevence je vždy lepší než léčba. Nejlepší způsob, jak zabránit vytvoření kuřího oka, je udržovat nohy v dobrém stavu. Vybírejte boty, které dobře sedí a jsou pohodlné na chůzi, a pravidelně boty měňte, abyste zabránili hromadění tlaku. Pokud jsou určité části vašich prstů nebo chodidel pod tlakem a náchylné na kuří oka, zvažte použití produktů speciálně navržených ke snížení tohoto tlaku. Ideální jsou hydrokoloidní náplasti, které chrání pokožku před tlakem a třením. Dobrým nápadem je také pravidelně provádět peeling a zvlhčovat chodidla, aby se snížilo hromadění tvrdé a zrohovatělé kůže.

Jaký je nejlepší způsob, jak odstranit kuří oka?

Většině lidí pomohou tři jednoduché kroky pro odstranění kuřího oka. Pokud u vás nezabírají, poraďte se se svým lékařem.

Jak odstranit kuří oko

Krok 1 - Očistěte postiženou oblast a poté aplikujte náplast na odstranění kuřího oka, která obsahuje kyselinu salicylovou. Tyto snadno aplikovatelné proužky zastaví další tlak a zmírní bolest. Střed pěnového prstence obsahuje kyselinu salicylovou, která jemně, ale účinně uvolňuje kožní buňky, které drží zrohovatělé buňky kuřího oka pohromadě, čímž je měkčí a snadno se tak odstraňuje. Nechte působit a po dvou dnech náplast vyměňte. Vezměte prosím na vědomí, že pokud máte cukrovku nebo trpíte poruchami krevního oběhu, neměli byste používat tyto náplasti. Požádejte svého lékaře o radu, jak nejlépe odstranit kuří oko.

Krok 2 - Po čtyřech dnech lze nyní změklé kuří oko odstranit. Namočte si nohy do teplé solné nebo mýdlové vodní lázně a poté např. pemzou setřete kuří oko. Nepokoušejte se odstraňovat kukuřici ostrými předměty, jako je například žiletka.

Krok 3 - Jakmile je kuří oko odstraněno, hydratujte své nohy pravidelně hydratačním krémem a posílíte tak i kožní bariéru a eliminujete tak možnost opětovného vytvoření kuřího oka.