REGISTRACE PRO ZDRAVOTNICKÉ SUBJEKTY
Jak správně tejpovat doma? - rady a tipy
  • 24.11. 2020
  • Kategorie: Články
  • Autor: Lukáš

Pokud jste sledovali volejbalový zápas nebo soutěžní cyklistické závody, pravděpodobně jste si všimli na sportovcích barevných pásek přes ramena, kolena, záda či břišní svaly.


Jedná se o kineziologickou pásku: terapeutická páska, která se strategicky aplikuje na tělo, aby poskytla podporu, zmírnila bolest, snížila otoky a zlepšila výkon. 

Kineziologická páska byla vyvinuta v roce 1979 v Japonsku chiropraktikem Dr. Kenzo Kasem. Jedná se o elastický bavlněný pásek s lepidlem, který může prospět řadě zánětlivých stavů a ​​sportovních zranění. V USA byl představen v roce 1995 a v Evropě v roce 1996 poté, co jej použil japonský olympijský tým v Soulu 1988.

Jak funguje kineziologická páska?

Kinesio tape je pružná směs bavlny a nylonu. Je navržena tak, aby napodobovala pružnost pokožky, takže se můžete pohybovat bez omezení. Tejpovací páska je také voděodolná a dostatečně silná, aby zůstala na místě po dobu tří až pěti dnů, i když pracujete nebo se sprchujete.

Když je páska nanesena na vaše tělo, mírně se vzpíná a jemně zvedá pokožku. Pomáhá tak vytvořit mikroskopický prostor mezi pokožkou a tkáněmi pod ní.

Kde tejpovací páska pomůže:

Tejpovací páska na rameno

Vytváří prostor v kloubech - zvětšuje prostor v kolenním nebo ramenním kloubu a pomáhá tím snížit riziko podráždění kloubů.

Zmírňuje bolest - páska mění informace, které Váš senzorický nervový systém odesílá o bolesti a kompresi v těle.

Zlepšuje oběh krve a tekutin - v případě zranění může páska zlepšit krevní oběh a snížit otoky v oblasti zranění. Může také zlepšit oběh lymfatických tekutin. Lymfatická tekutina je většinou voda, ale obsahuje také bílkoviny, bakterie a další chemikálie. Lymfatický systém je způsob, jak vaše tělo reguluje otok a nahromadění tekutiny.

Při použití kineziologické pásky se vytvoří extra podkožní prostor, který změní tlak v oblasti pod pokožkou. Tato změna tlaku zvyšuje tok lymfatické tekutiny a tím se modřiny hojí daleko rychleji.

Doctoro.cz doporučuje:



-25%
Temtex zelený kinesiotape
240.00 Kč s DPH
-25%
Temtex fialový kinesiotape
240.00 Kč s DPH
-25%
Temtex růžový kinesiotape
240.00 Kč s DPH

Na co se používá kineziologická páska?

Léčba zranění - kineziotape se používají v kombinací s manuální terapií ke zmírnění bolesti a otoků. 

Podpora slabých míst - funguje skvěle jako podpora svalů nebo kloubů. Pomáhá při zánětu achillovy šlachy, ITB syndromu či syndromu patellofemorální bolesti. 

Správné držení těla - tejpy pomáhají ochablým svalům, které ztratily svou funkci nebo při nezdravé chůzi, sezení či běhu. Páska Vás dokáže informovat, jak stojíte nebo jak se pohybujete. Lze ji použít tedy ke korekci držení těla nejen v oblasti hlavy a krku. 

Zvýšení výkonu - sportovci používají kineziologických pásek, aby dosáhli špičkových výkonů a chránili před zraněním. 

Léčba jizev - páska může zlepšit dlouhodobý vzhled jizev po operaci nebo poranění. Nikdy však nepoužívejte tejpy na otevřenou ránu. Tuto léčbu byste měli vždy projednat se svým ošetřujícím lékařem.

Tejpy na kolena

Kdy nepoužívat pásku?

Kineziologická páska by se neměla používat v následujících případech:

  • Otevřené rány -  použití pásky přes ránu může vést k infekci nebo poškození kůže.
  • Hluboká žilní trombóza - zvýšení průtoku tekutin by mohlo způsobit uvolnění krevní sraženiny, což by mohlo být smrtelné.
  • Rakovina - zvyšování přívodu krve k rakovinovému růstu může být nebezpečné.
  • Při odstranění lymfatických uzlin - zvýšení množství tekutiny tam, kde chybí uzel, může způsobit otoky.
  • Cukrovka - pokud máte v některých oblastech sníženou citlivost, nemusíte si všimnout reakce na pásku.
  • Alergie - pokud je vaše pokožka citlivá na lepidla, můžete vyvolat silnou reakci.
  • Papírová kůže - pokud je vaše pokožka náchylná k trhání, neměli byste na ni lepit pásky.

Pásku nepoužívejte v oblastech podpaží, třísel a tam, kde je hodně jemná pokožka. V bezprostřední blízkosti těchto míst se většinou rychle objeví reakce kůže na kinesiopásku.

Jak aplikovat kineziologickou pásku

Aplikace tejpovací pásky

Než se doma pustíte do tejpování, měli byste se vždy poradit s fyzioterapeutem, který Vám ukáže správnou aplikaci určenou k vašemu konkrétnímu problému.

Typy aplikací (před nalepení se tejp vystříhá do požadovaného tvaru):

  • Tvar Y - často se používá k obklopení cílového svalu a musí být o 5 cm delší než poraněný sval. Používá se v citlivých oblastech, jako jsou oblasti za kolenem nebo před loktem. 
  • Tvar l - používá se pro akutní poranění, korekci zarovnání, otoky a bolest. Používá se pro usnadnění a inhibici svalů. Obvykle se tvar I používá k podpoře svalů, vazů a šlach, především čtyřhlavého svalu nebo achillovy šlachu. 
  • Tvar X - používá se k zakrytí velkých částí těla a v případě potřeby překřížení více kloubů. 
  •  Vějíř - používá se pro otoky. Cílem tvaru vějíře je snížit tlak na oblast, která umožní odtok lymfatické tekutiny přes blízké lymfatické kanály.
  •  Kobliha - používá se také na otoky a vyžaduje překrývající se proužky, zatímco střed je vyříznut přes cílovou oblast. Tento tvar se používá k potlačení natažených svalů.

Před aplikací si připravte tejpovací pásku. Určete si požadovanou délku a ostrými nůžkami na tejpy ustřihněte pásku, zaoblete všechny rohy (páska se nebude otírat o oděv a vydrží déle přilepená). Přeložte pár centimetrů od konce pásky a roztrhněte podkladový papír. 

Místo pro aplikaci pásky nejprve očistěte a usušte. Je bezpodmínečně nutné, aby pokožka neobsahovala pleťové vody a dokonce ani přírodní oleje. Před nanesením pásky je bezpodmínečně nutné očistit pokožku alkoholovým tamponem, dezinfekčním prostředkem na ruce nebo rozprašovacím přípravkem.

Váš terapeut by Vám měl sdělit, jaké roztažení je třeba v ošetřované oblasti použít. Chcete-li dosáhnout 75% roztažení, natáhněte pásku až na doraz a poté ji uvolněte asi na čtvrtinu délky.

Nedotýkejte se lepidla před aplikací. Protože je lepidlo určeno k jednorázovému použití, jeho dotek před aplikací způsobí, že páska bude méně lepivá. Dobrou technikou je odtrhnout lepidlo několik centimetrů od konce pásky, poté odstranit podklad z tohoto krátkého konce a nejprve ho aplikovat. Postupně sejměte podklad ze zbytků pásky a druhou rukou jej vyhlaďte.

Ujistěte se, že všechny konce jsou aplikovány přímo na kůži. Kineziologická páska se dobře drží na kůži, ale ne tak dobře přes sebe. Pokud se proužky kříží přes sebe, ujistěte se, že každý proužek končí na kůži.

Po nalepení pásky proužek několik sekund silně otírejte. Teplo aktivuje lepidlo. Plná přilnavost obvykle trvá přibližně 20 minut.

Jak odstranit tejp

Jak bezpečně odstranit kinesio pásku

V případě, že tejpovací pásku nosíte již několik dní. může se sama začít uvolňovat. Pro odstranění tejpu, aniž by došlo k poškození pokožky postupujte takto:

  1. Naneste trochu oleje (například dětský olej nebo olivový olej) nebo krém na horní část pásky, abyste uvolnili tejp.
  2. Pomalým tahem ji odstraňte. Netahejte za ni ani ji netrhejte.
  3. Po odloupnutí jednoho konce pásky zatlačte na kůži a druhou rukou pokračujte v odstraňování.
  4. Zvažte odstranění pásky, když jste ve sprše. Ujistěte se, že je páska důkladně mokrá, aby se usnadnil proces odstraňování.
  5. Pokud je vaše pokožka podrážděná nebo poškozená, lepicí pásku znovu nepoužívejte. Zvažte návštěvu fyzioterapeuta nebo lékaře.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/kinesiology-tape
https://theratape.com/lp_2487-ten-tips-for-getting-kinesiology-tape-to-stick
https://tapegeeks.com/blogs/news/8-tips-for-applying-kinesiology-tape-find-answers-to-commonly-asked-questions
https://www.masterofmuscle.com/us/what-kinesiology-tape-is-and-how-to-apply-it-in-7-steps/