REGISTRACE PRO ZDRAVOTNICKÉ SUBJEKTY
Opar nebo akné? Jak rozeznat rozdíl a účinně je léčit.
  • 22.09. 2023
  • Kategorie: Články
  • Autor: Lukáš

V ranném stádiu můžeme opar zaměnit za akné. Například pupínky v blízkosti rtu se vyskytují pouze na linii rtů, zatímco opary se mohou objevit kdekoli na rtu nebo kolem něj.  

Jak poznat opar

"Pupínek" na linii rtů může být ve skutečnosti začátkem oparu. Opary (také známé jako herpes) jsou způsobeny virem herpes simplex, nejčastěji virem herpes simplex typu 1 (HSV-1) . Je to extrémně běžný virus, který postihuje více než 65 % světové populace, i když ne vždy způsobuje propuknutí. Jakmile máte HSV-1, virus nezmizí a může se kdykoli znovu aktivovat, což způsobí lokalizované propuknutí puchýřů a vředů. Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je pupínek na obličeji opar: Opary tvoří shluky puchýřů. Když se HSV-1 reaktivuje, způsobí náhlé propuknutí těsně seskupených puchýřů. Puchýře jsou malé, ale mohou se v průběhu hodin spojit do většího puchýře. Opary postihují nejčastěji ret nebo oblast rtů. Opary se mohou vytvořit také mezi ústy a nosem nebo těsně pod rtem na bradě. Opary obvykle způsobují bolest, na počáktu než se opar objeví, můžete zaznamenat pocit pálení nebo brnění na rtu nebo kolem něj. Jak se puchýře tvoří, může se objevit bodavá, pulzující nebo vystřelující bolest. Puchýře u oparů mají tendenci praskat . Obvykle se puchýř oparu roztrhne a vyteče z něj čirá tekutina. Otevřená rána, nazývaná vřed, může být extrémně bolestivá. Na boláku se rychle vytvoří krusta, jakmile začne proces hojení.

Jak léčit akné

 
Jak odhalit akné

Akné vzniká když se póry ucpou odumřelými kožními buňkami a tělesnými oleji. Zablokování způsobí, že se bakterie, které se běžně vyskytují na kůži, množí, což vede k tvorbě vyvýšené červené skvrny plné hnisu. Možná ucítíte akné, než ho skutečně uvidíte. Poměrně často se však pupínky objeví spontánně bez jakéhokoli varování. Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je pupínek na obličeji akné: Akné se může vytvořit po celém obličeji, včetně okraje rtu. Když se pupínky objeví na hranici rtu, lze je snadno splést s oparem, zejména v počátečních fázích.
Akné se nikdy nevyskytuje přímo na rtu samotném. Pokud máte skvrnu uprostřed rtu, pravděpodobně se jedná o opar. Akné tvoří vyvýšený červený hrbolek, nikoli puchýř. Jak pupínek postupuje, může se u něj vyvinout bílá tečka, která vyvrcholí uprostřed červeného hrbolu. Stále to však zjevně není puchýř. Většina pupínků má jednu bílou tečku, ale některé se tak zvětší, že se u nich vytvoří několik hlav. Na rozdíl od oparů nejsou pupínky nakažlivé. Takže můžete objímat, líbat a sdílet balzám na rty s někým, kdo má pupínek, a sami se vám nikdy žádný neudělá.

Jak léčit opar

Jak léčit opar

Léčba oparu vyžaduje trpělivost. Časem se zahojí, ale je důležité zajistit, aby se virus dál nešířil. Zde je tedy několik tipů, jak se s oparem vyrovnat:

  • Nedotýkejte se oparu. Pamatujte, že virus, který způsobuje opary, je nakažlivý. Takže dotyk na bolák může přenést virus na další lidi nebo jiné oblasti vašeho vlastního těla, včetně očí.
  • Nepropichujte puchýře. Pokud tak učiníte, nepomůže to k rychlejšímu hojení boláku a může to dokonce zhoršit vyrážku. V
  • Vyzkoušejte transparentní náplasti na opary. Většina oparů se zahojí sama. Bohužel to obvykle trvá 10 dní až dva týdny. Náplasti na opary léčbu výrazně urychlí.
  • Pokud jste náchylní k oparům, může vám váš poskytovatel zdravotní péče předepsat antivirové léky. Ty je třeba užívat na samém začátku propuknutí a mohou drasticky zkrátit závažnost a dobu hojení.
  • V případě potřeby použijte balzámy na rty a masti. Na opary, které jsou krustované a suché, použití balzámu udrží opar vlhký. Vlhkost může pomoci zabránit bolestivému štěpení. Balzámy a masti nanášejte raději vatovým tamponem než prstem, abyste zabránili kontaminaci.

 Jak rozpoznat akné od oparu

Jak léčit a předcházet akné na rtech

Pupínku na linii rtů nelze vždy zabránit, ale existuje několik kroků, které můžete podniknout v péči o pokožku, které vám pomohou. Vzhledem k tomu, že akné není nakažlivé, nemůžete je rozšířit na jiné lidi nebo jiné oblasti svého těla. Uvědomte si, že akné by se mělo začít hojit během jednoho dne až týdne. Zde je několik tipů, jak se vyrovnat s akné:

 

  • Nemačkejte ani nepropochujte si pupínek. Vymačkávání pupínku může skvrnu mnohem zhoršit. Může také způsobit zjizvení.
  • Zaledujte zvláště velké nebo bolestivé skvrny. Zabalte kostku ledu do měkkého hadříku a držte ji několik minut nad pupínkem. Pokud to uděláte několikrát denně, může to pomoci snížit otoky a zmírnit bolest. Na jednotlivé pupínky aplikujte volně prodejnou bodovou kúru nebo transparentní náplasti na akné.
  • Pokud se vám často objevují pupínky nebo je máte po celém obličeji nebo těle, mohou vám pomoci léky. Účinná léčba akné zastaví pupínky dříve, než se vytvoří. Jejich používání vám může pomoci dlouhodobě vyčistit pokožku.

Pupínek na lince rtů může být právě to – skvrna akné. Avšak to, co vypadá jako pupínek na okraji rtů, může být také začátkem oparu. Je důležité vědět, jak rozeznat pupínek v linii rtů od oparu. Opary jsou nakažlivé a způsobují shluky drobných puchýřků, obvykle na rtu a kolem rtu. Pupínky nejsou nakažlivé a způsobují vystouplé, červené hrbolky, které se mohou objevit také kolem rtů, ale ne přímo na rtu samotném. Antivirové léky a vlhké hojení mohou pomoci urychlit proces hojení oparů. Pupínky mohou mít prospěch z použití bodových ošetření, léků a ledu.