REGISTRACE PRO ZDRAVOTNICKÉ SUBJEKTY
Péče o pokožku po radioterapii
  • 17.06. 2022
  • Kategorie: Články
  • Autor: Lukáš
Radiační terapie hraje důležitou roli v léčbě rakoviny. Stejně jako léky může radiační terapie také způsobit vedlejší účinky. Správná péče o pokožku během radiační terapie může snížit vedlejší účinky na kůži. Pomozte své pokožce cítit se během ošetření pohodlněji. Umožněte své pokožce, aby se po ošetření rychleji zotavila. 

Péče během radiační terapie

Během radiační léčby

Buďte jemní a chraňte svou pokožku. Během radiační terapie může být kůže velmi citlivá. Ošetřenou pokožku každý den jemně omyjte teplou vodou. Mytí pomáhá odstranit z pokožky bakterie, které mohou způsobit infekci. Buďte velmi jemní při mytí pokožky v oblasti, která je vystavovaná radiační terapii. Aby nedošlo k podráždění pokožky, vynechejte žínky, houby a lufy. Místo toho použijte ruce k jemnému stříkání vody na ošetřenou pokožku. Pokud potřebujete vyčistit, použijte jemný čisticí prostředek s nízkým pH. Vyhněte se holení ošetřené pokožky. Aplikujte každý den hydratační krém podle pokynů. To pomůže vaší pokožce rychleji se zotavit z ošetření. 

U některých lidí se během radiační terapie objeví zarudnutí, vředy nebo strupy. Vynechejte antiperspirant a mastek. Přísady v těchto produktech mohou zvýšit množství záření, které dostáváte. Místo antiperspirantu můžete použít deodorant. Pokud se vám však v místě aplikace deodorantu objeví zarudnutí, otok nebo bolest, přestaňte také deodorant používat. Nenanášejte na pokožku nic lepivého. To zahrnuje zdravotnické potřeby s lepidlem, jako jsou lékařské pásky, nalepovací obvazy a nikotinové náplasti. Lepidlo může dráždit a poškodit pokožku ošetřenou zářením. Pokud potřebujete ze zdravotních důvodů nosit náplast, aplikujte ji na kůži, která nebyla ošetřena ozařováním. Dejte si pauzu od produktů, které obsahují vůni. Make-up a produkty péče o pleť často obsahují vůni, která může podráždit vaši pokožku a způsobit reakci.

Další tipy: 

  • Zakrývejte si ošetřenou pokožku při venkovním pobytu
  • Při venkovním pobytu buďte raději ve stínu
  • Nechoďte do solárií
  • Zapomeňte na vířivky (teplo může podráždit pokožku)
  • Noste volné oblečení
  • Používejte rukavice při domácích pracích
  • Nedávejte na ošetřenou pokožku nic horkého ani studeného
  • V zimních měsících se chraňte před mrazem

Co používat před a po radiační léčbě

Léčba radiací

Cavilon nedráždivý bariérový film pomáhá minimalizovat poškození pokožky radiační terapií, chrání ji. U pacientů podstupujících terapii ozářením se velmi často objevují kožní reakce jako je zarudnutí, vlhké nebo suché olupování pokožky (deskvamace), anebo žlutě povleklá rána. Studie prokázaly, že 80–90 % těchto pacientů mají zkušenost s poškozením kůže v důsledku ozáření. Toto poškození se pak často odráží na jejich psychice a ovlivňuje komplexní léčbu.

Je prokázáno, že Cavilon nedráždivý bariérový film pomáhá minimalizovat nebo oddálit počátek zarudnutí a olupování pokožky a zároveň pomáhá pokožku zklidnit. Cavilon je nedráždivý radiolucentní (propouští rentgenové záření) a nesnižuje léčebné účinky radiace. Obsahuje unikátní polymery, které díky své vysoké přilnavosti chrání pokožku po dobu až 72 hodin. Vyznačuje se také elastickým efektem (tzv. plasticizér), který zaručuje pružnost fi lmu dle pohybu pokožky. Nepopraská, a tak je efekt ochrany dokonalý. Lze ho použít v jakékoli oblasti určené k radiační terapii. Například u pacientů s nádorem prsu na oblast hrudní stěny, při ozařování nádorů hlavy, krku či intimních partií (genitálie, konečník), rovněž při kombinaci záření a chemoterapie.

Cavilon sprej - Aplikujte před samotnou terapií (nejlépe těsně před nebo až několik hodin před) na místo, které bude ozářeno ze vzdálenosti asi 15 cm a nechte zaschnout (asi 10 vteřin). Aplikujte před každou radioterapií.

Cavilon krémObecně se doporučuje pokožku po ozáření hydratovat. Po několika hodinách nebo druhý den po ozáření naneste tenkou vrstvu trvanlivého bariérového krému Cavilon tak, aby pokryla celé ozářené místo. Opakujte postup podle potřeby. Před další radioterapií opět aplikujte sprej. Krém není nutné před aplikací odstraňovat. 

Po radiační terapii

Radiační léčba

Věnujte zvýšenou pozornost své ošetřené pokožce. Některé nežádoucí účinky se objevují týdny, měsíce nebo roky po vaší poslední radiační léčbě. To se může stát, i když jste během léčby neměli žádné vedlejší účinky. Po ošetření je důležité věnovat zvýšenou pozornost pokožce, která byla ošetřena radiační terapií. Pokud uvidíte zarudnutí, vyrážku nebo jakoukoli jinou změnu, zavolejte svého onkologa nebo dermatologa. Ošetřenou oblast chraňte před sluncem. Každý, kdo podstoupil radiační léčbu, má vyšší riziko vzniku rakoviny kůže v této oblasti. Rakovina kůže má tendenci se projevit až o mnoho let později, takže ochrana před sluncem je pro život nezbytná. 

Doctoro.cz doporučuje:



Zdroje:

https://www.hopkinsmedicine.org/kimmel_cancer_center/patient_and_family_services/patient_information/education/side_effects/skin_care.html

https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/skin-care-guidelines-patients-receiving-radiation-therapy

https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/melanoma/radiation-care