REGISTRACE PRO ZDRAVOTNICKÉ SUBJEKTY
Plastové nebo skleněné kojenecké lahvičky?
  • 27.01. 2021
  • Kategorie: Články
  • Autor: Lukáš

Rozhodování o tom, zda si koupit skleněnou kojeneckou láhev nebo plastovou, může být pro spoustu maminek obtížné.



Některé matky váhají s nákupem skleněných kojeneckých lahví kvůli strachu z rozbití, některé také nejsou přesvědčeny o tom, že  skleněné kojenecké lahve jsou pro děti vhodné, protože jsou těžší než plastové. Málokdo však ví, že skleněné kojenecké lahve jsou nyní méně náchylné k rozbití díky nárazuvzdornému sklu a silikonovým návlekům pro další ochranu. Zde je sedm hlavních otázek, které by měly vést ke správnému výběru kojenecké lahvičky.

Důležitým vodítkem pro výběr je garance výrobce, že lahvičky splňují  normy pro výrobky v péči o dítě: EN 14350-1:2004 & EN 14350-2:2004.

Pouze tyto výrobky jsou vhodné pro kojeneckou stravu a jsou pečlivě testovány na chemické látky. Nebojte se zeptat prodejce, aby Vám dokument předložil.

 

1. Chuť mléka

Čistota chuti je velkým problémem mnoha matek, které chtějí pro své děti jen to nejlepší. Vybírejte kojenecké lahve, které neovlivňují chuť mléka a zachovávají přirozenou chuť kojenecké mléčné výživy nebo čerstvého odstříkaného mléka.

Doctoro.cz doporučuje:


-20%
Sterifeed skleněná lahvička na mateřské mléko
Od 120.00 Kč s DPH
-11%
Sterifeed plastová lahvička na mateřské mléko
Od 196.00 Kč s DPH
Od ( 98.00 Kč /ks s DPH)
-11%
Sterifeed jednorázová plastová lahvička na mateřské mléko
Od 145.00 Kč s DPH

2. Bez BPA

V roce 2012 americká FDA zakázala používání bisfenolu-A při výrobě kojeneckých lahví. Existovaly obavy, že chemická látka v polykarbonátovém plastu může vést k určitým druhům rakoviny, změnám v mozku a reprodukčním systému a předčasné pubertě. Bylo prokázáno, že malé množství BPA poškozuje hormonální systémy u mužů a žen a přispívá k reprodukčním chorobám a rakovině. Proto vybírejte plastové kojenecké lahvičky bez BPA. U vysoce profesionálních lahviček dále nenajdete  latex, ftaláty či nitrosamin.

3. Odolnost

Většina maminek se bojí skleněných kojeneckých lahví kvůli možnému rozbití, zejména u batolat, která dosáhla stádia, kdy vše svrhávají. Sklo je těžší a mnoho matek se obává, že je děti nemusí dobře uchopit a láhev může spadnout a rozbít se. Většina skleněných lahví je dnes vyráběna z tvrzeného skla. K dostání jsou také silikonové návleky pro lepší ochranu a přilnavost.

4. Zdravá volba

Zdravé kojenecké láhve

Sklo přirozeně neobsahuje BPA - nemusíte se starat o to, zda jsou použité plasty v pořádku. Sklo se také snadno čistí a skleněné lahve lze snadno sterilizovat ve vroucí vodě. Pokud chcete netoxickou kojeneckou láhev, nemůžete nikdy pokazit skleněnou láhví. 

Plastové lahvičky jsou stále o mnoho levnější, ale některé maminky mají strach z vysoké expozice mikroplastů. Pokud máte strach z mikroplastů, tak je důležité se vyhnout vysokým teplotám (neohřívejte plastové lahvičky v mikrovlnce) a skladování mléka a protřepávání provádět jen ve skleněných nádobkách. Plastové lahvičky pak používejte pouze pro krmení. 

5. Šetrnost k životnímu prostředí

Láhve ke kojení

Skleněné lahve se ve srovnání s plastovými kojeneckými lahvemi snadněji recyklují. Je také energeticky efektivnější zpracovávat sklo než plastové lahve. Mezi ekologické výhody patří to, že skleněná láhev může být nekonečně recyklována do jiných skleněných lahví bez chemického zpracování ve srovnání s plastem. Přidání recyklovaného skla do směsi znamená, že pece výrobců mohou běžet při nižších teplotách. A na každých šest tun použitého recyklovaného skla také emise oxidu uhličitého klesají o tunu. Například skleněné kojenecké lahve jsou dnes o 40 procent lehčí než před 20 lety, což znamená, že jejich přeprava vyžaduje méně paliva a produkuje méně emisí. Možností jsou také zamrazovací sáčky na mléko, které jsou vyrobené ze směsi polyethylenu a polyamidu, dokonale chrání mateřské mléko před kontaminací.  

Plastové lahve po vyřazení určitě můžeme vložit tříděného plastového odpadu k dalšímu zpracování. Recyklovaný plast se dá využít ve stavebnictví (plotovky, zatravňovací dlaždice, protihlukové stěny aj.), z kvalitnějších plastů jako právě kojenecké láhve se po rozemletí a rozdrcení dají vyrábět opět nové nebo se použijí na výrobu technických a umělých vláken.

6. Připravenost k okamžitému použití

V dnešní  době se můžete setkat s plastovými lahvičkami na jedno použití. Je to zejména v porodnicích a nemocnicích, kde jsou takto připraveny k okamžitému plnění. Jsou cenově dostupné a vždy po ruce. Mají vysterilizovaný vnitřek a k dispozici jsou v několika objemech. Můžete v nich uchovávat mléko v chladničce, mrazničce a nebo zahřát mléko před krmením.

7. Pečlivé uzavření 

Sterifeed uzaviratelný box

Pokud kojíte, pak jste si dobře vědomi všech vitamínů a živin, které se v mateřském mléce nacházejí. Možná ale nevíte, že oxidace vašeho mléka může ohrozit jeho výživné vlastnosti. Naštěstí můžete zabránit oxidaci tím, když zabráníte smíchání vzduchu s mlékem vašeho dítěte. Vždy si ověřte, že kojenecká láhev a víčko dobře těsní. 

Zdroje:

https://www.pbcexpo.com.au/blog/glass-baby-bottles-vs-plastic-baby-bottle

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-bottles#1

https://health.clevelandclinic.org/are-plastic-baby-bottles-safe/