REGISTRACE PRO ZDRAVOTNICKÉ SUBJEKTY
Vlhké hojení ran aneb hydrogel na všechno
  • 27.11. 2020
  • Kategorie: Články
  • Autor: Lukáš

Hydrogelové krytí na odřeniny a popáleniny jsou je skvělý způsob, jak zajistit hydrataci rány.



Výhody použití obvazů na bázi hydrogelu pro péči o rány jsou obrovské, zvláště pokud víte, jak správně  gel použít. Hydrogelové obvazy jsou vynikajícím zdrojem pro dodávání vlhkosti. Působí rychle, pomáhají ránu chladit a poskytují dočasnou úlevu od bolesti.

Zde je několik rad, proč mít hydrogel v domácí lékárničce a jaké jsou jeho výhody při hojení ran.


Jak funguje hydrogel?

Hydrogelové produkty se skládají až z 90 procent vody v gelovém základu a slouží k monitorování výměny tekutin z povrchu rány. Hydrogelový obvaz udržuje vlhkost rány, pomáhá chránit místo před infekcí a podporuje účinně hojení. 

Jaké typy hydrogelu známe?

  • Amorfní hydrogel
  • Volně tekoucí gel, distribuovaný v tubách, fóliových sáčcích či lahvičkách s rozprašovačem. Gel vyplní ránu bez ohledu na to, jak je hluboká je. Obvykle však musí být zakryta obvazem z gázy, aby zůstala na svém místě. Jedná se tedy o primární krytí.

  • Hydrogelové náplasti
  • Obvykle impregnovaný na gázový tampon. Vytvoří se dispergováním gelu do pásku nebo polštářku z gázy / pěny, který se má aplikovat na ránu a obvykle se překrývá sekundárním obvazem pro utěsnění rány.

  • Hydrogelové polštářky 
  • Kombinace gelu drženého pohromadě tenkou síťovinou z vláken. Tyto vrstvy polymerních zesítěných molekul jsou schopny absorbovat trochu vody a zabránit tak zvlhčení ran. Hydrogelové polštářky jsou podloženy polopropustnou polymerní folií a jsou lehce lepivé. Podložka reguluje na odpařování z obvazu a zabraňuje vysychání rány. Tyto obvazy lze použít jako primární i sekundární obvazy. Skvělou variantou jsou pro novopečené maminky hydrogelové polštářky na prsa, které si poradí s malými ragádami a uleví bolavým bradavkám.

    Léčivé výhody

    Díky vlhkosti dodávané do rány z hydrogelového obvazu se zjednodušují běžné fáze hojení jako je granulace, epitelizace a odstraňování přebytečné mrtvé tkáně. Kromě podpory fází poskytuje hydrogel pocit ochlazení a přináší úlevu od bolesti po dobu nejméně několika hodin. Pokud je pro lůžko rány zajištěna hydratace, sníží se nepohodlí při převazu a sníží se také riziko infekce. Hydrogelové obvazy jsou v mnoha ohledech ideální volbou na rány. Při aplikaci na suché rány, stejně jako na odlupující kůži nebo nekrotické rány, je mohou vytvářet a udržovat v čistotě díky odstraňování infikované nebo nekrotické tkáně autolýzou.

    Hydrogelové krytí na odřeniny udržuje ránu v optimální teplotě, vlhkou a těsnou a nedráždí přitom kožní tkáň. Při aplikaci nepřilnou k povrchu rány a umožňují volný průchod metabolitů. Tyto obvazy pomáhají zajistit chladivý účinek, což je pro pacienty velmi příjemné.Podporují reepitelizaci ran, protože částečně napodobují strukturu pokožky a podporují růst a obnovu její tkáně. Jsou vhodné k ošetření všech typů a stadií ran, s výjimkou přítomnosti těžkého exsudátu, včetně bolestivých ran, částečných nebo plně otevřených ran, radiačních ran, drobných popálenin a suchých ran.

    Nevýhody hydrogelů

    Hydrogely nemohou absorbovat velké množství tekutin, a proto nejsou vhodné pro velmi vlhké rány, které by mohly macerovat a mohlo by dojít k infikování. Také jejich nízká mechanická pevnost je činí náchylnými k snadnému roztržení, což může pacientům ztěžovat výměnu jejich obvazů.

    Kdy použít hydrogel?

    K ošetření hydrogelem jsou nejvhodnější následující typy ran:

    • suché nebo vysušené rány
    • částečné nebo plné tloušťky lézí
    • odřeniny (silniční lišej) nebo škrábance 
    • menší popáleniny
    • rány s vývojem granulační tkáně
    • kůže poškozená radioterapií
    • odstranění nekrotické tkáně

     Vždy mějte na paměti, že pokud rána vykazuje známky infekce a nedochází ke zlepšení, poraďte se se svým lékařem.

    Hydrogelová náplast

    Je důležité pamatovat na to, abyste se vyhnuli použití hydrogelového krytí, pokud  je rána extrémně vlhká nebo vykazuje velké množství exsudátu. Ve většině případů budou hydrogelové náplasti vyžadovat sekundární krycí obvaz, protože je často obtížné je zajistit. Rány se mohou snadno vysušit, pokud nejsou účinně zakryty.

    Výměna hydrogelového krytí

    Obvykle se doporučuje se měnit hydrogelový obvaz nejméně jednou za 3 dny, aby se zabránilo přílišnému přilnutí nebo přichycení k místu poranění. Správný čas výměny zjistíte při monitorování množství exsudátu. Pokud používáte hydrogel amorfního typu, nezapomeňte opláchnout nebo osprchovat zbylý gel obyčejnou vodou  nebo oplachovým roztokem  na rány. Pokud chcete odstranit impregnovanou gázu nebo hydrogelový polštářek, jemně zvedněte okraj náplasti nahoru a po namočení krytí v oplachovém  roztoku ji pomalu odstraňujte, aby obvaz změkl. Při odstraňování obvazu vždy nezapomeňte dodržovat obecná bezpečnostní opatření, jako je mytí rukou, používání rukavic a likvidace obvazu bezprostředně po sundání.

    Hydrogelové krytí

    Závěr

    Předpokládá se, že úspěch hydrogelu je způsoben jejich schopností udržovat optimální prostředí pro hojení ran, které je spíše vlhké než suché, aniž by docházelo k infekcím. Hydrogelové náplasti jsou schopné nahradit klasické obvazy, jako je přírodní nebo syntetická bavlna, vlákna a gázové obvazy. Všechny nedávné výzkumy tedy podporují aktivní použití hydrogelů ke krytí ran u většiny typů ran, protože jejich použití vede k hydrataci a uvolnění nekrotické tkáně, podporuje její autolýzu a debridement a absorbuje mírné množství odlupujícího se výtoku a exsudátu.


    Doctoro.cz doporučuje:



    Zdroje:

    • https://www.advancedtissue.com/hydrogel-dressing-basics/
    • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28933299
    • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1361311105800019
    • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jps.21210
    • https://advancedtissue.com/2014/07/use-hydrogel-wound-care/